sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Invalidiliiton valtuustoon ja hallitukseen tarvitaan johtamisosaamista



Invalidiliitto on jäsenyhdistystensä omistama konserni ja Suomen neljänneksi suurin yksityinen terveyspalveluiden tuottaja. Invalidiliittoa johdetaan aatteellisella perustalla. Jatkuvuuden takaa ammattimainen konsernijohtaminen. Johtamiseen tarvitaan kattava näkemys koko kentästä, myös yhdistystoiminnasta. Johtamista voi lähestyä monesta näkökulmasta.

Järjestötyö on kaiken sydämenä. Invalidiliitossa on 150 yhdistystä, joista 132 paikallista ja 18 valtakunnallista. Näitä on pieniä ja isoja, yleisiä ja yhteen diagnoosiin keskittyviä. Osassa jäsenten keski-ikä on yli 70 vuotta ja toisissa alle 20 vuotta. Tätä hommaa tehdään kaikille!

Järjestön rakenteet ovat vakaita ja hitaita. Liittovaltuusto valitaan neljän vuoden välein ja se kokoontuu kahdesti vuodessa. Siellä pidetään huolta liiton yleisestä linjasta. Parhaimmillaan edustajat tuovat alueittain oman yhdistyksensä näkemyksen tiedoksi muille. Silti valtuustossakin pitää ajaa kaikkien asiaa. Valtuusto valitsee hallituksen, joka kokoontuu noin kymmenen kertaa vuodessa. Hallitus ajaa puhtaasti liiton asiaa, ei yksittäisten alueiden tai yhdistysten.

Konsernirakenne ja talouden johtaminen ovat pakollisia tekemisiä. Liittomme on iso yhteiskunnallinen yritys ja pitää olla johdettuna sellaisena. Hallituksen näkökulmina on strategia ja sen toteuttaminen. Liittohallitus nimittää omistamansa Mobilityn hallituksen. Se puolestaan nimittää kullekin yhtiölle oman hallituksensa. Johtamisessa on monta kerrosta. Tämän kaiken läpi huolehditaan myös ihmisten työn hyvästä johtamisesta ylhäältä alas asti.

Erilaiset vammaiset tarvitsevat erilaisia asioita. Paikallisella tasolla erityisenä huolenamme on esteettömyys. Sitä on sekä fyysistä, että henkistä. Kenenkään ei pitäisi tarvita perustella kummankaan tarvetta. Osa jäsentemme huolista ei vain kosketa kaikkia muita jäseniä. Silti näidenkään asioiden ajaminen ei ole muilta jäseniltä pois.

Invalidiliitto tutkii. Osallistumme tieteelliseen ja käytännönläheiseen tutkimiseen. Tavoitteena on jäsentemme parempi elämänlaatu. Tutkimus tapahtuu monin muodoin. Yleensä tutkimus tapahtuu yhteistyössä jonkun muun tahon kanssa.

Kenelläkään ei voi olla ymmärrystä kaikesta. Yhdessä kokonaisymmärrys muodostuu. Meillä pitää olla taloudellista tietoa ja taitoa, erilaista osaamista vammaisasioista, kykyä vaikuttaa paikallisesti ja valtakunnallisesti. Tuntea vaikuttajia ja lääkäreitä, tutkijoita ja jäseniä. Meillä on oltava johtamiskykyä ja näkemystä tulevaisuudesta.

Mitä minä tuon pöytään? Johdon konsulttina tuon käyttööni ymmärrykseni yrityselämästä ja sen rakenteista. Yhdistystoiminnassa olen ollut mukana yli 30 vuotta, vammaisjärjestössä yli 25 vuotta. Invalidiliitossa 15 vuotta ja nyt takanani on yksi hallituskausi. Harvinaisten asioita olen hoitanut yli 20 vuotta ja olen laajasti verkottunut tällä kentällä. Haluan vaikuttaa jatkossakin ja ottaa huomioon Invalidiliiton moninaiset haasteet ja tarpeet. Kaikille meille.
- - -
Mitro Kivinen, liikkeenjohdon konsultti, ekonomi, MBA
AH-Potilaat Ry:n hallituksen varajäsen
Invalidiliiton liittohallituksen jäsen
Invalidiliiton Harvinaisyksikön ohjausryhmän puheenjohtaja
Ehdokkaana valtakunnallisten vaalipiirissä numerolla 20



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti