maanantai 30. lokakuuta 2017

SOTE, HYTE JA HEBU?



Maailma tuntuu nyt kaatuvan päälle rytinällä. Muualla tapellaan, melskataan, irtaannutaan, uhotaan, tuhotaan. Täällä meillä puidaan sotea, hyteä, hebua. Huomenna se tulee, julistetaan. Sitten ei tulekaan vaan kerrotaan, että lisäaikaa tarvitaan. Vähän kuin Länsimetro: ei Nysse, vaan Josse.

Kaikki valmistuu kuitenkin aikanaan, niin Länsimetro kuin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuskin (sote). Vihdoin, porun jälkeen, uusimaalaiset vammaiset ihmiset ovat päässeet vaikuttamaan omiin asioihinsa, soten vammaispalvelu-uudistukseen. Monesta Uudenmaan maakunnan sote alatyöryhmästä löytyy nyt vammaisneuvostojen edustaja.

Mutta mitä merkitsevät vammaislainsäädännön uudistus, valinnanvapaus, henkilökohtainen budjetointi (hebu), hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (hyte)? Mitä on sanojen takana ja miten ne muuttavat elämäämme? Ymmärrämmekö mitä on tapahtumassa? Helsingin yliopiston digitaalisten aineistojen tutkimuksen professori (en minäkään ymmärrä, mitä se tarkoittaa) Timo Honkela kehittelee rauhankonetta. Tekoäly opettelee ihmisten sanoille antamia erilaisia merkityksiä ja auttaa siten ehkäisemään väärinymmärryksiä. Honkela toivoo, että jos joskus todella ymmärtäisimme toisiamme, ihmiskunta pystyisi ratkaisemaan konfliktinsa rauhanomaisin keinoin. Tuollaiselle ihmekoneelle saattaisi hyvinkin olla tarvetta myös sote-sopassa!

Invalidiliiton nelivuotinen liittovaltuusto valitaan liittoäänestyksellä marraskuussa.  Liittovaltuusto on  Invalidiliiton korkein päättävä elin. Valtuustovaalit käydään 6.-17.11.2017. Äänestäminen on helppoa, äänestää voi joko kirjeellä tai sähköpostilla. Olen ehdolla Etelä-Suomen vaalipiiristä  ehdokasnumerolla 31. Vammaisjärjestötoiminnassa vuodesta 2008 mukana olleena, "kapulakieleen" koulutettuna juristina uskon, että sote-hyte-hebu --kielitaitoni on kehittynyt sen verran, että ymmärrän sanojen todellisen merkityksen ja pystyn liittovaltuustossa ajamaan jäsenistömme oikeutta yhdenvertaiseen ja esteettömään elämään.

Kristiina Karhos
Helsingin Invalidien Yhdistyksen puheenjohtaja
Varatuomari
Etelä-Suomen vaalipiiri
Ehdokas no 31.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti